- De Europese instantie die privacyzaken voor de EU in de gaten houdt, heeft de lancering van AI-chatbot Bard van Google voorlopig tegengehouden.
- Aanvankelijk wilde Google zijn AI-chatbot deze week in de EU lanceren.
- De techreus moet eerst meer uitleg geven over waarborgen voor privacy.
- Lees ook: Markt voor generatieve AI groeit komende tien jaar tot €1.200 miljard, schat onderzoeksbureau Bloomberg Intelligence
Google moet de lancering van Bard, de eigen chatbot die wordt aangestuurd door artificial intelligence (AI), noodgedwongen uitstellen in de Europese Unie. De Irish Data Protection Commission, een instantie die zaken rondom privacywetgeving (AVG) voor de EU in de gaten houdt, heeft er een stokje voor gestoken.
Google heeft volgens de Europese privacywaakhond onvoldoende duidelijk gemaakt of Bard voldoet aan de Europese privacywetgeving, meldt de site Politico.
Volgens een woordvoerder van Google zou het bedrijf al enige tijd in gesprek zijn met de Data Protection Commission. De Amerikaanse techreus zou alle benodigde documenten hebben gestuurd. De woordvoerder ging niet verder in op de redenen achter de vertraging van de introductie van Bard in de EU.
“In mei vertelden we dat we Bard op grote schaal wilde uitbrengen en dat we dat op verantwoorde wijze wilde doen, na overleg met experts, toezichthouders en beleidsmakers. Daaronder viel ook de Europese Unie”, zegt de woordvoerder tegen Insider. “Onderdeel daarvan is ook het overleggen met privacywaakhonden om vragen te beantwoorden en feedback te ontvangen.”
Bard word sinds de lancering in maart uitgerold in meerdere landen. Volgens Google zou de AI-tool nu beschikbaar moeten zijn in meer dan 180 landen en regio's.
De problemen die Google in de EU ondervindt, tonen aan hoe hoog de druk is in de race tussen bedrijven om hun AI-producten op de markt te brengen.
OpenAI, de maker van de bekende AI-bot ChatGPT, heeft de afgelopen weken ook al meerdere aanvaringen gehad met beleidsmakers binnen de Europese Unie.
CEO Sam Altman van OpenAI gaf in mei aan dat producten van OpenAI mogelijk niet in Europa kunnen verschijnen. Volgens Altman zou het wel eens te lastig kunnen worden om aan de regels en wetten te voldoen die de Europese Commissie wil opleggen aan makers van generatieve AI-software.
Een onderdeel van de plannen voor Europese regelgeving betreft een plicht om aan te tonen welke bronnen zijn gebruikt om AI-software zoals ChatGPT te trainen.
Altman kwam al snel terug op zijn uitspraken en bevestigde dat OpenAI op dit moment geen plannen heeft om zich terug te trekken uit de EU.